Έρευνα για πυρκαγιά σε Ελληνικά δάση

Επάγγελμα Ντετέκτιβ
Το Επάγγελμα Ντετεκτιβ.
22 Σεπτεμβρίου 2020
Βιομηχανική κατασκοπεία
Βιομηχανική Κατασκοπεία
14 Ιανουαρίου 2021
Εντοπισμός αγνοουμένων με υπερσύστημα

Έρευνα για πυρκαγιά σε Ελληνικά δάση. Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στην εφημερίδα “espresso“.

Η αποκάλυψη για πυρκαγιά από τούρκους

«Κι όμως, είναι αλήθεια! Τούρκοι εμπρηστές έρχονταν τα καλοκαίρια στη χώρα μας και ξεκινούσαν πυρκαγιές στα ελληνικά δάση». Η αποκάλυψη του πρώην στελέχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκου Πελεκάση στην «Espresso της Κυριακής» επιβεβαιώνει στο έπακρον τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που έπεσαν σαν βόμβα στη διεθνή κοινότητα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ για πρώτη φορά λύνει τη σιωπή του. Μας εκμυστηρεύεται τις εμπειρίες του από τον μυστικό πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν διστάζει ακόμα να μας αποκαλύψει και τη σωτήρια επέμβαση της υπηρεσίας του. Την τελευταία στιγμή χάλασε τα σχέδια των Τούρκων που είχαν σκοπό να ανατινάξουν τον μεγαλύτερο υδάτινο αποταμιευτήρια της χώρας!

Ο ιδιωτικός ερευνητής που κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΥΠ μαζί με τους συναδέλφους του έδιναν κάθε καλοκαίρι τη δική τους μάχη. Σκοπός τους ήταν να προλάβουν τις δεκάδες πυρκαγιές που έβαζαν υποκινούμενοι εμπρηστές και κατάκαιγαν τη χώρα. Με όσα μας δηλώνει, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Μεσούτ Γιλμάζ. Λεγόμενα περί εμπρησμών των ελληνικών δασών από Τούρκους μυστικούς πράκτορες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Νίκος Πελεκάσης, οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και νυν καθηγητή πανεπιστημίου στην Τουρκία «δεν δείχνουν κρίση συνειδήσεως ή μεταμέλειας από τον πολιτικό άντρα, αλλά όλο αυτό κρύβει κάτι που θα φανερωθεί σύντομα».

Το κυνήγι των υπεύθυνων για την πυρκαγιά

Ο Νίκος Πελεκάσης μαζί με τους ανθρώπους που αποτελούσαν το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Ασφάλειας συνέλεγαν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών πληροφορίες για προγραμματισμένους εμπρησμούς στα ελληνικά δάση. Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ αποκαλύπτει ότι το «κυνήγι» των Τούρκων εμπρηστών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ήταν συνεχές και επικίνδυνο.

Όπως εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής», «όλον τον χρόνο εξετάζαμε προσεκτικά και διασταυρώναμε τις πληροφορίες που “φωτογράφιζαν” Τούρκους πράκτορες αλλά και απλούς πολίτες που σχεδίαζαν και από μία πυρκαγιά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνήθως, έφταναν στη χώρα μας το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, με πλαστά χαρτιά ή και χωρίς καθόλου χαρτιά. Η υπηρεσία διακριτικά και με πλήρη μυστικότητα παρακολουθούσε με τα μέσα που διαθέτει όλες τις κινήσεις τους και εμείς επεμβαίναμε την κατάλληλη στιγμή».

Από τη στιγμή που έφταναν στην Ελλάδα, ο πρώτος στόχος τους ήταν να εξοικειωθούν με την ελληνική πραγματικότητα και να μάθουν τα κατατόπια. «Πρώτο μέλημά τους», μας λέει ο κ. Πελεκάσης, «ήταν να συναντήσουν τον συνδετικό κρίκο εδώ, που ήταν συνήθως κάποιος Τούρκος πράκτορας. Μάθαιναν μερικές ελληνικές λέξεις και κάποιες στάνταρ φράσεις. Έπειτα σχεδίαζαν και αποφάσιζαν ποιο θα ήταν το σημείο που θα έβαζαν τη φωτιά. Συνήθως, επέλεγαν παρθένα δάση ή μεγάλες εκτάσεις σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις».

Τρόπος οργάνωσης του εμπρησμού και τα χρησιμοποιηθέντα μέσα

«Όταν μετά από έρευνα που έκαναν κατέληγαν τελικά σε ποια περιοχή θα ξεκινήσουν τη πυρκαγιά, δύο μέρες πριν από τον εμπρησμό πήγαιναν επί τόπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνοντας αναγνωριστικές βόλτες είτε με αυτοκίνητο είτε πεζή. Στη συνέχεια, πάντα βραδινές ώρες, τοποθετούσαν στα σωστά σημεία τον εξοπλισμό με τους εμπρηστικούς μηχανισμούς. Ούλοι οι μηχανισμοί είχαν ρολόι προγραμματισμένο να πυροδοτήσει την πυρίτιδα είτε έπειτα από δώδεκα ώρες είτε έπειτα από επτά μέρες».

ΣΤΙΜΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ
100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Έρευνα για πυρκαγιά σε Ελληνικά δάση

Έρευνα για πυρκαγιά σε Ελληνικά δάση

Πώς όμως ένιωθαν οι ίδιοι οι πράκτορες παρακολουθώντας τους Τούρκους πράκτορες να σχεδιάζουν την καταστροφή των ελληνικών δασών; «Είναι πραγματικά εξοργιστικό να ξέρεις αλλά και να βλέπεις Τούρκους να ετοιμάζονται να βάλουν φωτιά με στόχο να καταστρέψουν τη χλωρίδα και την πανίδα, γνωρίζοντας φυσικά ότι κάτι τέτοιο θα βάλει σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές. Την επίμαχη δεκαετία του ’90, κάθε καλοκαίρι έπρεπε να αποτρέψουμε τουλάχιστον τρία τέτοια περιστατικά. Ευτυχώς, είχαμε 100% επιτυχία, αλλά κάποιες φορές για λόγους στρατηγικής δεν επεμβαίναμε. Μπορεί τελικά η φωτιά να ξεσπούσε, χωρίς όμως να πάρει διαστάσεις και να γίνει καταστροφική».

Το παράπονο πάντως του Νίκου Πελεκάση ύστερα από τόσα χρόνια είναι πως κανένας δεν έχει τιμωρηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ομολογίες Τούρκων δραστών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πριν από μερικά χρόνια, ένας Τούρκος πράκτορας συνελήφθη για εμπορία ναρκωτικών στη χώρα μας. Όταν επέστρεψε στην Τουρκία, δήλωσε στις αρμόδιες αρχές το αμίμητο: “Όταν έβαζα φωτιές, ήμουν καλός και τώρα εσείς θέλετε να με δικάσετε;”»…

Το μεγάλο σαμποτάζ στην ύδρευση στο έτος 1987

Ύστερα από την πολύχρονη δράση του σε μία από τις πιο νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες της χώρας, ο Νίκος Πελεκάσης θυμάται την πιο έντονη εμπειρία που έζησε:

«Δεν ήταν εμπρησμός σε κάποια δασική περιοχή. Εκείνη τη φορά, το σχέδιο των Τούρκων προέβλεπε τη δολιοφθορά του μεγαλύτερου αποταμιευτήρια υδάτων της χώρας. Ήταν το καλοκαίρι του 1987, όταν οι πληροφορίες μας βγήκαν για άλλη μία φορά πραγματικές. Επρόκειτο για ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο που προέβλεπε μεγάλη ζημιά στα τοιχώματα του αποταμιευτήρια, προκειμένου να χαθούν εκατομμύρια λίτρα νερού. Τότε έζησα μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας μου, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. Φοβερή αγωνία και άγχος… Ευτυχώς, όλα πήγαν κατ’ ευχή».

Έρευνα για πυρκαγιά σε Ελληνικά δάση

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι με εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298

Call Now Button