Ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου

Κακόβουλο λογισμικό σε κινητό
26 Απριλίου 2010
Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου
16 Ιουνίου 2010
Κακόβουλο λογισμικό σε κινητό
26 Απριλίου 2010
Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου
16 Ιουνίου 2010

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου που έχει καταστραφεί και παρακάτω θα σας δείξουμε τον τρόπο. Μαζί, υπάρχει μια περιγραφή των ενδείξεων που μπορεί να υποδεικνύουν ότι η μονάδα σας έχει βλάβη.

Ιδιαιτερότητες των σκληρών δίσκων

Οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών είναι εκπληκτικά έξυπνα κομμάτια υλικού που παρέχουν τη βάση για υπολογιστικές εργασίες. Τεχνικά ονομάζονται σκληροί δίσκοι (HDD) και αποτελούνται από περιστρεφόμενους δίσκους, που αποθηκεύουν πληροφορίες σε μπλοκ. Αυτές οι πληροφορίες είναι οι φωτογραφίες, η μουσική, τα έγγραφα εργασίας, τα email και όλα τα άλλα που υπάρχουν στον υπολογιστή σας.

Ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου

Ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου

Τα εξαρτήματα των σκληρών δίσκων είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Εάν ανοίξετε το δίσκο σας για να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί από μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης που δεν μπορείτε καν να δείτε. Τούτου λεχθέντος, ακόμη και όταν η μονάδα σταματήσει να λειτουργεί, τα δεδομένα είναι συνήθως ανακτήσιμα. Αυτό σταματάει να ισχύει όμως εάν κάποιος περάσει ένα μαγνήτη πάνω από τη μονάδα, καθώς θα καταστρέψει τα δεδομένα.

Αντίγραφα ασφαλείας αρχείων

Δεδομένου ότι η προσπάθεια για ανάκτηση δεδομένων από τη μονάδα δίσκου σας μπορεί κάποια στιγμή να αποτύχει, η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας της μονάδας δίσκου, για παράδειγμα, σε εξωτερική συσκευή, είναι μία πολύ καλή απόφαση. Παρ’όλα αυτά, μπορεί να θέλετε να προστατεύσετε μόνο ορισμένα τμήματα πληροφοριών με μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας βασισμένη στο cloud όπως το Google Drive, το OneDrive κλπ, η οποία είναι πάντα μια λογική ιδέα και μια ιδέα που θα σας εξοικονομήσει πολύ άγχος, δεδομένου ότι τα αρχεία σας είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

Εάν ο δίσκος σας παρουσιάσει βλάβη, μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα για την επαναφορά των δεδομένων. Μπορείτε να κάνετε ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου μόνοι σας, αλλά η διάγνωση και η επιδιόρθωση ενός κατεστραμμένου σκληρού δίσκου είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία. Επομένως, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή, αλλά είναι σίγουρα μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Αιτίες βλάβης σκληρών δίσκων

Μία αιτία είναι όταν η ηλεκτρονική μονάδα του σκληρού δίσκου παρουσιάζει βλάβη ή όταν το λογισμικό αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μία άλλη είναι όταν έχει γίνει λανθασμένη χρήση του σκληρού δίσκου όπως: format με λανθασμένο και βεβιασμένο τρόπο, συνεχόμενες εγγραφές και διαγραφές αρχείων ή όταν οι μαγνητικοί δίσκοι έχουν γρατζουνιστεί, έχουν σφάλματα ανάγνωσης/εγγραφής ή προβλήματα διαμόρφωσης χαμηλού επιπέδου.

Βλάβες κεφαλής: αυτό συμβαίνει όταν η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής που είναι εξάρτημα του σκληρού δίσκου καταρρέει.

Συνεπώς οι δίσκοι ενδέχεται να πάθουν μεγάλη ζημιά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ολοσχερώς σε διάφορες περιπτώσεις τα δεδομένα.

Άλλα αίτια δυσλειτουργίας

Μερικές φορές, η βλάβη μιας μονάδας μπορεί να μην είναι βλάβη αποκλειστικά της μονάδας αλλά τα καλώδια που τη συνδέουν με τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή να έχουν χαλάσει. Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια δεδομένων και τροφοδοσίας είναι συνδεδεμένα και στα δύο άκρα ή αλλάξτε τα καλώδια αυτά με καινούρια.

Μέθοδοι για ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου

Ένας ενδεδειγμένος τρόπος ανάκτησης αρχείων σκληρού δίσκου είναι να βγάλετε τη μονάδα δίσκου και να τη συνδέσετε με άλλον υπολογιστή – και στη συνέχεια να αντιγράψετε τα δεδομένα. Εάν είστε βέβαιοι ότι η μονάδα δίσκου έχει υποστεί βλάβη, μπορείτε να την αφαιρέσετε από τον υπολογιστή και να τη συνδέσετε με άλλον υπολογιστή ως δευτερεύουσα μονάδα δίσκου. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα USB.

Εάν μπορείτε να περιηγηθείτε στα περιεχόμενα της μονάδας δίσκου, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου είναι εντάξει. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δοκιμάσετε να αντιγράψετε τα δεδομένα από την αποτυχημένη μονάδα δίσκου στη μονάδα δίσκου στον υπολογιστή στον οποίο είστε συνδεδεμένοι.

Λογισμικό για ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου

Εάν δεν μπορείτε να αντιγράψετε με αυτόματο τρόπο τα δεδομένα χρήστη από τη μονάδα δίσκου, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα ανακτήσετε χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εκδόσεις λογισμικού ανάκτησης, αλλά μην εγκαταστήσετε το λογισμικό στη μονάδα από την οποία προσπαθείτε να ανακτήσετε δεδομένα. Μπορεί να καταλήξετε να αντικαθιστάτε αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε.

Αν δεν είστε τεχνικά προσηλωμένοι, ίσως να φαίνεται λίγο αποθαρρυντικό να χρησιμοποιείτε λογισμικό ανάκτησης. Ωστόσο, αν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τη χρήση ενός υπολογιστή, οι οδηγίες που συνοδεύουν το λογισμικό ανάκτησης θα είναι απλές.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Call Now Button