Bullying: ποιες είναι οι ενδείξεις και οι επιπτώσεις του;
11 Σεπτεμβρίου 2023Ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου
6 Ιουνίου 2010Μπορούν τα τηλέφωνα να προσβληθούν από κακόβουλο λογισμικό;
Η σύντομη απάντηση: ναι, μπορείτε να έχετε κακόβουλο λογισμικό σε κινητό, όπως και στον υπολογιστή. Τα προγράμματα αυτά στα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τόσο κοινά όσο οι παραδοσιακοί ιοί, αλλά υπάρχουν, και η συσκευή σας είναι ευάλωτη σε πολλές άλλες κοινές απειλές. Αν και το τηλέφωνο σας μπορεί να μην επηρεαστεί ποτέ από έναν παραδοσιακό ιό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί από άλλα είδη λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας ή απειλές.
Κίνδυνοι του κακόβουλου λογισμικού σε κινητό
Σε αντίθεση με τα iPhone, τα τηλέφωνα Android περιστασιακά μολύνονται από ιούς, επομένως είναι λογικό να προστατεύσετε τη συσκευή σας.
Άλλα είδη επιβλαβών λογισμικών αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Οι ιοί είναι ένας μόνο τύπος κακόβουλου λογισμικού (λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα).
Οι Hackers εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των απαρχαιωμένων λειτουργικών συστημάτων ή των προγραμμάτων περιήγησης για να στοχεύσουν το κινητό σας ή να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στα δίκτυα Wi-Fi. Εναλλακτικά, μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν ώστε να αποδεχτείτε λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας με τη λήψη μιας ψεύτικης εφαρμογής ή κάνοντας κλικ σε μια σύνδεση σε ένα ψευδές μήνυμα κειμένου ή email ή σε μια αμφίβολη τοποθεσία web. Η πιο κοινή τακτική είναι η απάτη στα social media.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε, και οι τεχνικές και οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς.
Γενίκευση του κακόβουλου λογισμικού
Με απλά λόγια, ένας ιός είναι ένας τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας και το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι ένας τύπος απειλής. Αλλά αυτοί οι όροι συχνά χρησιμοποιούνται χαλαρά. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε όλους τους τύπους λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας να αναφέρονται ως ιοί. Μπορείτε επίσης να βρείτε άρθρα στο διαδίκτυο, όπου μια απειλή ασφαλείας στο τηλέφωνό σας, η οποία δεν περιλαμβάνει επιβλαβές λογισμικό, περιγράφεται ως ιός ή κακόβουλο λογισμικό σε κινητό.
Ένας ιός, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας που εγκαθίσταται στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας. Το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι η γενική ονομασία κάθε είδους κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των ιών.
Λειτουργίες των κακόβουλων λογισμικών
Τα λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας σχεδιάζονται από τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες κατά κύριο λόγο για να παράξουν έσοδα. Μπορούν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να κάνουν τη συσκευή να στείλει μηνύματα SMS με μεγάλο κόστος ή να εγκαταστήσουν λογισμικό που σας αναγκάζει να προβάλλετε ιστοσελίδες ή να κάνετε λήψη εφαρμογών. Τα λογισμικά – πληροφοριοδότες μπορούν να κλέψουν τη λίστα επαφών σας, τα προσωπικά σας στοιχεία, την τοποθεσία σας, τους κωδικούς πρόσβασης σας, ακόμα και να διεξάγουν παρακολούθηση συνομιλιών στα social media. Με τη βοήθεια του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας, οι Hackers & Crackers μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συσκευές σας και να σας κλέβουν τις πληροφορίες για δική τους χρήση ή για να τις πουλήσουν στο dark web. Οι hackers χρησιμοποιούν επίσης ransomware που είναι εξειδικευμένα προγράμματα που κλειδώνουν συσκευές και κρυπτογραφούν προσωπικά δεδομένα. Τότε μπορούν να απαιτήσουν μια πληρωμή για λύτρα από το θύμα για να ανακτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους.
Ενδείξεις κακόβουλου λογισμικού σε κινητό
Τα τηλέφωνα μπορεί να είναι ευάλωτα σε εξωτερικές και εσωτερικές ζημιές. Ενώ η εξωτερική βλάβη είναι συνήθως ορατή, η εσωτερική ζημιά συνήθως αποκρύπτεται από την προβολή. Όπως οι ιοί, έτσι και τα προγράμματα κακόβουλης λειτουργίας είναι γνωστό ότι εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους στις συσκευές σας. Οι ενδείξεις ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό σε κινητό ενδέχεται να εμφανίζονται με αυτούς τους τρόπους όπως για παράδειγμα:
- Το τηλέφωνό να είναι πολύ αργό.
- Η φόρτωση των εφαρμογών διαρκεί περισσότερο.
- Η μπαταρία αποφορτίζεται ταχύτερα από το ότι συνηθίζεται.
- Υπάρχει πληθώρα αναδυόμενων διαφημίσεων (τύπου cookies).
- Το τηλέφωνό σας έχει εφαρμογές που δε θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει.
- Παρουσιάζεται ανεξήγητη χρήση δεδομένων χωρίς την έγκριση και γνώση του χρήστη.
- Φτάνουν υψηλότεροι λογαριασμοί και σε διάφορες περιπτώσεις υψηλές και ανεξήγητες χρεώσεις.
Έλεγχος του κινητού τηλεφώνου για ιούς
Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε για Malware στο τηλέφωνο σας είναι να εκτελέσετε μια σάρωση για ιούς. Πριν αγοράσετε λογισμικό προστασίας από ιούς για το τηλέφωνό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη το πιο ολοκληρωμένο προϊόν που είναι διαθέσιμο για τη συσκευή σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές για antivirus διαθέσιμες στην αγορά. Μερικά είναι δωρεάν και κάποια πωλούνται.
Είναι καλή ιδέα να κάνετε την έρευνά σας για να διασφαλίσετε ότι το λογισμικό ασφαλείας στο οποίο επενδύετε, εκτελεί μια πλήρη σάρωση και δεν παραβλέπει τυχόν τρωτά σημεία. Μια ατελής σάρωση θα μπορούσε να σας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας των δεδομένων σας όταν, στην πραγματικότητα, η συσκευή σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών από το κινητό τηλέφωνο
Εάν νομίζετε ότι έχετε malware στο τηλέφωνό σας, είναι σημαντικό να το σταματήσετε πριν να προκαλεί περαιτέρω ζημιά. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε.
- Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και επανεκκινήστε σε ασφαλή λειτουργία. Πατήστε το κουμπί κλειδώματος παρατεταμένα για να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές Power Off. Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν την επιλογή επανεκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία. Δείτε πώς, σύμφωνα με την Google, αν και η ασφαλής λειτουργία μπορεί να διαφέρει από τηλέφωνο σε τηλέφωνο: Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί κλειδώματος του τηλεφώνου σας. Όταν ξεκινήσει η κινούμενη εικόνα, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί έντασης του τηλεφώνου σας. Κρατήστε το μέχρι να τελειώσει η κινούμενη εικόνα και να επανεκκινηθεί το τηλέφωνό σας. Στο κάτω μέρος της οθόνης θα βλέπετε “Ασφαλής λειτουργία”.
- Καταργήστε την εγκατάσταση της ύποπτης εφαρμογής. Βρείτε την εφαρμογή στις Ρυθμίσεις. Κάντε scroll προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με το όνομα “Εφαρμογές” και πατήστε επάνω της. Μόλις βρεθείτε εκεί, αν γνωρίζετε ποια είναι, βρείτε την και εν συνεχεία επιλέξτε την και καταργήστε τη. Αυτό μπορεί να μην αφαιρέσει πλήρως το κακόβουλο λογισμικό, αλλά μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά στη συσκευή σας ή να μεταδώσει το λογισμικό σε άλλες συσκευές στο δίκτυό σας.
- Υπάρχει πιθανότητα κάποιες εφαρμογές να έχουν μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Αναζητήστε όσες πιστεύετε ότι έχουν μολυνθεί και διαγράψτε τις αμέσως.
- Εγκαταστήστε μια ισχυρή εφαρμογή ασφαλείας για κινητές συσκευές στο τηλέφωνό σας.
Συμβουλές προστασίας από κακόβουλο λογισμικό σε κινητό
Ακολουθούν επτά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία από μελλοντικούς κινδύνους.
- Επενδύστε και χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας για την προστασία της συσκευής Android που διαθέτετε.
- Διατηρήστε ενημερωμένα όλα τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις.
- Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους ή άγνωστους συνδέσμους, σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου.
- Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης ή έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλείς συνδέσεις Wi-Fi και να χρησιμοποιείτε πάντα VPN όταν συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi. Σημείωση: Η σύνδεση VPN είναι εικονικό δίκτυο το οποίο δημιουργεί μια εικονική γέφυρα μεταξύ του χρήστη (εμάς, για παράδειγμα) και ενός διακομιστή (ο οποίος βρίσκεται οπουδήποτε στη γη). Αυτό το δίκτυο μπορεί να είναι ιδιωτικό και να χρειάζεται να έχουμε λογαριασμό με πιστοποιητικά σύνδεσης VPN (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) ή μπορεί να είναι δημόσιο. Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες εισβολής στη συσκευή από Hackers ή Crackers ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.
- Πάντα να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας στο ίντερνετ σε όλες τις συσκευές που συνδέεστε.
- Να εγκαθιστάτε πάντα εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές, όπως το Play Store της google ή το App Store της Apple.
Είναι καλή ιδέα να µην περιμένετε μέχρι η συσκευή σας να μολυνθεί. Κάντε προτεραιότητα την προστασία της συσκευής που διαθέτετε. Η ύπαρξη καλού λογισμικού προστασίας από ιούς που βοηθά στην προστασία των υπολογιστών, των tablet και άλλων συσκευών θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας από συσκευή σε συσκευή.
Οι προτεινόμενοι ιστότοποι για Antivirus που προτείνονται είναι για όσους έχουν λειτουργικό σύστημα Windows to https://www.safetydetectives.com/blog/best-really-free-antivirus-for-windows/, για Android το https://www.androidauthority.com/best-antivirus-android-apps-269696/ και για IOS το https://el.safetydetectives.com/blog/best-antiviruses-for-ios-el/
“Το ανωτέρω κείμενο ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”