Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου

Ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου
6 Ιουνίου 2010
Απάτη στα social media
Απάτη στα social media μέσω phishing
18 Ιουλίου 2010
Ανάκτηση αρχείων σκληρού δίσκου
6 Ιουνίου 2010
Απάτη στα social media
Απάτη στα social media μέσω phishing
18 Ιουλίου 2010

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου

Η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα κινητά τηλέφωνα συνήθως αποθηκεύουν πολύ μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια. Πιθανότατα χρησιμοποιείτε το κινητό σας σε καθημερινή βάση για:

  • Αποστολή μηνυμάτων κειμένου και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Αποθήκευση μηνυμάτων φωνητικού ταχυδρομείου.
  • Αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο σε φίλους, στην οικογένειά σας ή στο/στη σύντροφό σας.
  • Αναζήτηση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα.

Αλλά, γιατί κάποιος να σας κατασκοπεύει; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για κάποιον να παρακολουθεί το τηλέφωνό σας.

Λόγοι για παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου.

Ίσως, το τηλέφωνό σας περιέχει σημαντικά επιχειρηματικά δεδομένα για τα οποία ένας κατάσκοπος θέλει να μάθει. Άλλες φορές μια σύζυγος θέλει να μάθει για μια πιθανή σχέση.

Ίσως, έχετε μια σημαντική δουλειά ή μια με πολλές ευθύνες. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες, οι δημοσιογράφοι, οι δικαστές ή άλλοι κυβερνητικοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς στόχους για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες. Λοιπόν, πώς ξέρετε αν κάποιος παρακολουθεί το κινητό σας, και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Δυστυχώς, ακόμα και ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης στο τηλέφωνό σας δεν πρόκειται να σας προστατεύσει από παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά λογισμικά παρακολούθησης στην αγορά που μπορούν να παρακολουθήσουν όλη τη δραστηριότητα του κινητού τηλεφώνου σας χωρίς να το γνωρίζετε.

Οι πιο προηγμένες εφαρμογές μπορούν ακόμη και να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασής σας, να χρησιμοποιήσουν την κάμερά σας για να σας κατασκοπεύσουν, ή ακόμα και να κλειδώσουν εντελώς το τηλέφωνό σας, ώστε να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πλέον.

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου και ενδείξεις.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε 10 τρόπους ώστε να ξέρετε αν κάποιος παρακολουθεί το κινητό σας τηλέφωνο και πώς μπορείτε να τον σταματήσετε.

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που θα πρέπει να ‘’κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου’’ και θα μπορούσαν να δείξουν την πιθανότητα το κινητό σας τηλέφωνο να μολυνθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό που παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας.

Οι ενδείξεις ποικίλλουν και κάποιες είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, αν γνωρίζετε τις τυπικές ενδείξεις, δεν είναι δύσκολο να καθορίσετε εάν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης  εγκατεστημένο στη συσκευή σας.

Ακολουθούν οι 10 τρόποι για να διαπιστώσετε εάν παρακολουθείται ή όχι το τηλέφωνό σας.

Ανεξέλεγκτη και ασυνήθιστα υψηλή χρήση δεδομένων

Είναι ασυνήθιστα υψηλή η μηνιαία χρήση δεδομένων σας; Τότε υπάρχει μια καλή πιθανότητα κάποιος να έχει εγκαταστήσει μια κατασκοπευτική εφαρμογή στη συσκευή σας.

Γενικά, τα λογισμικά παρακολούθησης χαμηλής ποιότητας χρησιμοποιούν σημαντικό όγκο δεδομένων για την αποστολή των συλλεγμένων πληροφοριών από το κινητό σας τηλέφωνο.


Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου

Από την άλλη πλευρά, το κορυφαίο λογισμικό κατασκοπείας στην αγορά απαιτεί πολύ λιγότερα δεδομένα για την αποστολή των πληροφοριών που συλλέγονται από το τηλέφωνό σας. Είναι σχεδόν αδύνατο να δείτε αν έχει εγκατασταθεί στη συσκευή σας μια εφαρμογή παρακολούθησης υψηλών απαιτήσεων στη μηνιαία επισκόπηση χρήσης δεδομένων.

Σημάδια δραστηριότητας σε κατάσταση αναμονής.

Εκτός από τις τυπικές εισερχόμενες κλήσεις, τα μηνύματα και άλλες τυπικές ειδοποιήσεις που ενεργοποιούν δραστηριότητα στο κινητό σας τηλέφωνο, η οθόνη του κινητού σας δεν πρέπει να ανάβει σε κατάσταση αναμονής.

Επίσης, παράξενοι ήχοι που ακούγονται κατά τη διάρκεια χρήσης του κινητού είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μη αναμενόμενη επανεκκίνηση.

Επανεκκινείται το κινητό σας χωρίς σοβαρό λόγο ή χωρίς να το κάνετε εσείς; Σε αυτή την περίπτωση,  είναι πιθανό να έχει κάποιο άτομο, απεριόριστη πρόσβαση στο κινητό σα τηλέφωνο.

Αν κάποιος έχει απομακρυσμένη πρόσβαση για επανεκκίνηση της συσκευής σας, σίγουρα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα ή να δει όλη σας τη δραστηριότητα. Συνεπώς, η πιθανότητα να έχει στον έλεγχο του το κινητό σας είναι σχεδόν σίγουρη.

Περίεργοι  ήχοι κατά τις κλήσεις.

Στο παρελθόν, οι τηλεφωνικές γραμμές δεν ήταν πάντα σταθερές και χωρίς περίεργους ήχους στο παρασκήνιο. Ωστόσο, τα σημερινά δίκτυα έχουν συνήθως ισχυρό σήμα και σταθερή σύνδεση. Επομένως, δεν είναι φυσιολογικό να ακούτε περίεργους ήχους που κάνουν κλικ ή μακρινές φωνές να διακόπτουν τις συνομιλίες σας.

Εάν ακούτε φωνές εξ αποστάσεως και είστε σίγουροι ότι δεν είναι κάποιος κοντά στο άτομο με το οποίο μιλάτε, υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα να γίνεται υποκλοπή κλήσης

Μη αναμενόμενα μηνύματα κειμένου.

Έχετε λάβει μηνύματα κειμένου που μοιάζουν με συνδυασμό γραμμάτων με ιερογλυφικά; Συνήθως, ένα μήνυμα που περιέχει μια ποικιλία από περίεργα σύμβολα, τυχαίες αριθμητικές ακολουθίες ή άλλους χαρακτήρες υποδεικνύει την ύπαρξη ενός λογισμικού παρακολούθησης στο κινητό σας τηλέφωνο.

Παρακολούθηση κινητού

Παρακολούθηση κινητού

Τα λογισμικά παρακολούθησης χαμηλής ποιότητας χρησιμοποιούν αυτό το είδος κωδικοποιημένης γλώσσας  για να επικοινωνήσουν με την απομακρυσμένη εφαρμογή τους. Μερικές φορές, σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα σημάδι ότι το λογισμικό τους δεν λειτουργεί σωστά.

Αύξηση στη χρήση της μπαταρίας.

Μια προφανής ένδειξη του λογισμικού παρακολούθησης στο κινητό σας τηλέφωνο είναι αν παρατηρήσετε μια ξαφνική πτώση στην απόδοση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του κινητού σας τηλεφώνου.

Το λογισμικό κατασκοπείας σε ένα τηλέφωνο παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητές σας και στέλνει τις καταγραφές σε συσκευή τρίτων. Αν λοιπόν το κινητό σας τηλέφωνο χάνει ποσοστά μπαταρίας με υψηλό ρυθμό, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε κατασκοπευτικό λογισμικό.

Όταν το λογισμικό κατασκοπείας κάνει ηχογραφήσεις με την κάμερα ή το ηχείο, θα αποστραγγίσει ένα σημαντικό κομμάτι της μπαταρίας του τηλεφώνου σας. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το τηλέφωνό σας  ήταν αδρανές εκείνη τη στιγμή. Αν δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για ελαττωματική μπαταρία ή ένα κατασκοπευτικό λογισμικό, δοκιμάστε  καινούργια μπαταρία.

Αύξηση θερμοκρασίας σε κατάσταση αδράνειας.

Αυτό είναι ένα από τα λιγότερο προφανή σημεία, διότι η θερμοκρασία της μπαταρίας ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να συνδεθεί και με μεγάλο αριθμό διαφορετικών τεχνικών ζητημάτων.

Ωστόσο, εάν δεν έχετε βιώσει τέτοια αύξηση στη θερμοκρασία της μπαταρίας στο παρελθόν και δε χρησιμοποιήσατε το τηλέφωνό σας, αλλά είναι ακόμα σχετικά ζεστό ούτως ή άλλως, θα μπορούσε να προκληθεί από λογισμικό παρακολούθησης που στέλνει δεδομένα σε άλλη συσκευή.

Αυξημένη διάρκεια τερματισμού.

Ένας υπολογιστής, κλείνει πάντα όλες τις ενεργές διαδικασίες αφού αποφασίσετε να τον κλείσετε. Ένα κινητό τηλέφωνο ακολουθεί ακριβώς την ίδια ρουτίνα.


Παρακολούθηση συνομιλιών facebook – Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου

Το κινητό σας τηλέφωνο θα κλείσει όλες τις ενεργές διεργασίες του πριν κλείσει εντελώς. Επομένως, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να κλείσει ένα τηλέφωνο αν πρέπει επίσης να ακυρώσει όλες τις δραστηριότητες μετάδοσης δεδομένων του κατασκοπευτικού λογισμικού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε ενεργά το τηλέφωνό σας.

Για παράδειγμα, ίσως μόλις ολοκληρώσατε έναν αριθμό κλήσεων ή μηνυμάτων κειμένου και μετά προσπαθήσατε να απενεργοποιήσετε τη συσκευή σας, και χρειάστηκε ασυνήθιστα πολύς χρόνος. Θα μπορούσε να προκληθεί από το λογισμικό που λειτουργεί ακόμα ενεργά στο παρασκήνιο, καταγράφοντας τα νέα δεδομένα.

Δυσκολία τερματισμού της συσκευής σας

Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την προσπάθεια τερματισμού της συσκευής σας; Μπορεί να είναι σημάδι ότι το κινητό σου έχει εκτεθεί. Συνήθως, το λογισμικό κατασκοπείας συνεχίζει να εκτελείται στο παρασκήνιο και μπορεί να σας εμποδίσει να τερματίσετε εντελώς τη συσκευή σας.

Αν το φόντο του κινητού σας δε φαίνεται να σβήνει σε μια εντελώς μαύρη οθόνη όταν πατήστε turn off, είναι πιθανόν να το προκαλεί μια κατασκοπική εφαρμογή.

Το κινητό σας τηλέφωνο γίνεται αργό

Τα νεότερα κινητά τηλέφωνα είναι εξοπλισμένα με ισχυρό υλικό και λογισμικό. Το τηλέφωνό σας θα πρέπει να μπορεί να εκτελεί πολλές διαφορετικές εφαρμογές ταυτόχρονα. Αν αντιληφθείτε  ότι το κινητό σας ξαφνικά δείχνει σημάδια σημαντικής πτώσης στην ταχύτητα, πιθανότατα ελέγχεται και παρακολουθείται από απόσταση.

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου: Αντιμετώπιση σε android.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές από το εργοστάσιο. Είναι πολύ συγκεκριμένες και αναφέρονται από τον κατασκευαστή. Αφού λοιπόν δείτε ποιες είναι αυτές πρέπει να ψάξετε για εφαρμογές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου. Όποια εφαρμογή δεν αναφέρεται από τον κατασκευαστή και δεν την έχετε εγκαταστήσει εσείς είναι ύποπτη και πρέπει να αφαιρεθεί.

Πέρα από τις εφαρμογές, θα προτείναμε την εργοστασιακή επαναφορά. Εδώ χρειάζεται προσοχή όμως. Αν δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τις εφαρμογές σας, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων θα διασφαλίσει ότι θα ληφθούν ξανά όλες σας οι εφαρμογές καθώς και τα λογισμικά παρακολούθησης και καταγραφής. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν δεν προτείνεται η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας.

Επιπλέον, συγκεκριμένα για τις συσκευές Android, δεν μπορεί να εντοπίστεί το κινητό τηλέφωνο με Android χωρίς να εγκασταθεί πρώτα λογισμικό στο τηλέφωνο! Είναι απολύτως αδύνατο.

Για την παρακολούθηση κινητού με Android εγκαταθίσταται μια εφαρμογή ή ένα λογισμικό παρακολούθησης στο τηλέφωνο προορισμού. Ενώ, για την εγκατάσταση της εφαρμογής, χρειάζεται φυσική πρόσβαση στη συσκευή Android.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εφευρεθεί καμία τεχνολογία που να επιτρέπει την πρόσβαση ή την παρακολούθηση τηλεφώνου Android εξ αποστάσεως. Συνεπώς, ο συχνός έλεγχος μιας συσκευής όσον αφορά τις εγκατεστημένες εφαρμογές της και τη λειτουργία της είναι μία αποτελεματική μέθοδος προστασίας απέναντι στο κακόβουλο λογισμικό.

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου: Αντιμετώπιση σε iOS

Καθώς το Jailbreak αποτελεί προϋπόθεση για την εγκατάσταση προγραμμάτων για παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου, η απλή ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος γίνεται πολύ αποτελεσματική. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη την τελευταία έκδοση, μπορείτε απλώς να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των βασικών δεδομένων σας και να επαναφέρετε τη συσκευή, καθώς η επαναφορά σε προηγούμενες εκδόσεις iOS ενδέχεται να είναι τεχνικά δύσκολη.

Υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτή τη μέθοδο ωστόσο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης κινητού τηλεφώνου, το οποίο χρησιμοποιεί το iCloud για την καταγραφή των δεδομένων σας. Σε αυτή την περίπτωση, η διασφάλιση του λογαριασμού σας στο iCloud θα πρέπει να ληφθεί ως ένα επιπλέον προληπτικό βήμα. Η ενημέρωση του κωδικού πρόσβασης σας και η αναβάθμιση σε έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας στις μέρες μας, για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα πέσουμε θύματα όχι μόνο κατασκοπείας αλλά και hacking.

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου και νομικό πλαίσιο

Για τους παραπάνω λόγους επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένα έχει τα τελευταία χρόνια ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο διαμέσου του GDPR  (General Data Protection Regulation). Το συγκεκριμένο τιμωρεί σε μεγάλο βαθμό τους παραβάτες λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης που είναι επικίνδυνο  ‘’εργαλείο’’ στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να θίξουν καμιά φορά ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα ανθρώπων. Αντιθέτως, κάποιες φορές είναι αναγκαίο η αστυνομία να παρακολουθήσει  κακοποιούς και δολοφόνους που είναι δημόσιος κίνδυνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις νομιμοποιείται η άρση απορρήτου για το δημόσιο συμφέρον που είναι ανώτερο από το ατομικό και αυτό υποστηρίζεται και στο GDPR ως γενικός κανόνας για όλες τις χώρες.

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298

Call Now Button