έγκλημα
Έγκλημα και κίνητρα στη σύγχρονη εποχή
21 Ιανουαρίου 2020
παρακολούθηση συνομιλιών facebook
Παρακολούθηση συνομιλιών facebook
16 Φεβρουαρίου 2020
πως να γίνω ντετέκτιβ

Πως να γίνω ντετέκτιβ; Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάποιος ώστε να αποκτήσει τον τίτλο του ιδιωτικού ερευνητή.

Πως να γίνω ντετέκτιβ; Υπάρχουν σχολές ή σεμινάρια;

Πρώτα απ’όλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το επάγγελμα του ντετέκτιβ είναι πολύ διαφορετικό από όσα βλέπουμε σε διάφορες ταινίες. Δεν υπάρχει κάποια σχολή στην οποία διδάσκονται οι ιδιωτικές έρευνες. Συνήθως οι περισσότεροι ντετέκτιβ είναι πρώην αστυνομικοί οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότηση άνοιξαν δικό τους γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Από εκεί, κάποιοι από το προσωπικό εκπαιδεύονται και μετά με τη σειρά τους ανοίγουν και εκείνοι γραφείο. Στην περίπτωση που κάποιος ξεκινήσει δική του επιχείρηση ιδιωτικών ερευνών πρέπει να αδειοδοτηθεί από το υπουργείο προστασίας του πολίτη. Η άδεια αυτή ανανεώνεται αλλά ανακαλείται σε περίπτωση που γίνει κάποια παράβαση του νομικού πλαισίου. Οπότε πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στις κινήσεις ενός ντετέκτιβ κατά τη διάρκεια μίας έρευνας.

Οι ικανότητες ενός ντετέκτιβ

Ας μιλήσουμε για τις ικανότητες που πρέπει να έχει ένας εν δυνάμει ιδιωτικός ερευνητής. Η αυξημένη παρατηρικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Αυτή η λεπτομέρεια θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην εξιχνίαση μίας υπόθεσης. Επιπλέον, η μνήμη του πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Σε κάθε νέα ανακάλυψη μία πολύ καλή μνήμη δίνει τη δυνατότητα συσχέτισης νέων στοιχείων με τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι η έρευνα προχωράει ταχύρυθμα και πλησιάζει στην εξιχνίαση. Όσον αφορά τις πληροφορίες, ο ντετέκτιβ πρέπει να πιστεύει μόνο τα αυτιά του και τα μάτια του. Πρέπει να είναι πάντα δύσπιστος και να διασταυρώνει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις πηγές του. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος συνεργατών τους οποίους ο ντετέκτιβ να εμπιστεύεται. Οι πληροφορίες δεν αποκτούνται εύκολα γι’αυτό το λόγο οι συνεργάτες είναι ζωτικής σημασίας.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ντετέκτιβ

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε αυτό το επάγγελμα είναι η εχεμύθεια. Για να εμπιστευτούν οι πελάτες ένα γραφείο ερευνών είναι αναγκαίο να μην αποκαλύπτονται ποτέ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Σε περίπτωση διαρροής τέτοιων πληροφοριών υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθεί σε κίνδυνο ο πελάτης, όποιος και αν είναι αυτός ο κίνδυνος. Προχωρόντας, πολλές φορές οι υποθέσεις μπορεί να διαρκέσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπομονή αλλά και η επιμονή λοιπόν είναι υψίστης σημασίας. Για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ντετέκτιβ πρέπει να είναι υπομονετικός και να μην κάνει βιαστικές ή μη προσεκτικές κινήσεις.

Επικινδυνότητα υποθέσεων

Άλλο ένα κομμάτι του επαγγέλματος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η επικινδυνότητα. Οι υποθέσεις διαφέρουν η μία από την άλλη ως προς τη φύση τους. Κάποιες υποθέσεις μπορεί να μην είναι επικίνδυνες αλλά σε κάποιες άλλες να κινδυνεύουν ζωές. Κάθε ξεχωριστή έρευνα πρέπει να αντιμετωπίζεται με άκρα σοβαρότητα. Αυτό πρέπει να τηρήται ώστε να μην εκτεθεί κανείς σε κίνδυνο όπως οι συνεργάτες, οι πελάτες ή ακόμα και ο ίδιος ο ντετέκτιβ.

Η σχέση ερευνητή και τεχνολογίας

Όσο προχωράνε οι εποχές τόσο προχωράει και η τεχνολογία. Ένας ιδιωτικός ερευνητής πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η ορθή χρήση τους μπορεί να διευκολύνει μία έρευνα και να αυξήσει δραματικά το ποσοστό επιτυχίας. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται λογισμικά για ανάκτηση δεδομένων από συσκευές ώστε να βρεθούν τυχόν διεγραμμένα μηνύματα. Άλλες φορές εντοπίζονται ύποπτες ενέργειες χρησιμοποιώντας λογισμικά για παρακολούθηση κινητού. Γενικώς, για να λυθούν σύγχρονα προβλήματα πρέπει να χρησιμοποιοηθούν σύγχρονοι τρόποι.

Τελικά σχόλια στην ερώτηση “πως να γίνω ντετέκτιβ”

Για να κλείσει η απάντηση στο πως να γίνω ντετέκτιβ, είναι πολύ σημαντική η εμπειρία. Δουλεύοντας δίπλα σε κάποιον πεπειραμένο ιδιωτικό ερευνητή αποκτάται η απαραίτητη εμπειρία. Το πως πρέπει να κινηθεί κάποιος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τι πρέπει να προσέξει, ποια στοιχεία να χρησιμοποιήσει χωρίς να τα “κάψει”. Αυτή η διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια πριν να μπορέσει κάποιος να πει ότι έχει την απαραίτητη εμπειρία. Εννοείται βέβαια πως, όπως σε όλα τα επάγγελματα, αν κάποιος δεν αγαπάει αυτό που κάνει δεν πρόκειται να γίνει καλός σε αυτό.

Call Now Button