πυρκαγιά
Έρευνα για πυρκαγιά σε Ελληνικά δάση
31 Δεκεμβρίου 2011
εγκληματική τάση
Εγκληματική τάση: έμφυτη ή αποκτηθείσα;
12 Μαΐου 2012
ενδοοικογενειακή βία

Ενδοοικογενειακή βία υφίσταται σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Η βία ασκείται ψυχολογικά, σωματικά και σεξουαλικά.

Ενδοοικογενειακή βία και ο σκοπός του θύτη

Η βία ανάμεσα στο ζευγάρι ξεκινά από καυγάδες. Καυγάδες με βαριές λέξεις. Συνεχίζεται με το πέταγμα ή το σπάσιμο αντικειμένων, επαναλαμβάνεται κάθε φορά κάνοντας βήματα με αποτέλεσμα τους ξυλοδαρμούς.

Αφού χαθούν η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, σκοπός είναι η αλληλοεξόντωση. Ο θύτης με τη βία που ασκεί έχει σκοπό να μειώσει το θύμα, να το κάνει να νιώσει ενοχές, ανικανότητα και ντροπή. Αυτό επιτυγχάνεται με βρισιές, με τον εξευτελισμό, την αμφισβήτηση μπροστά στους άλλους, την αποκοπή από συγγενείς, γονείς, φίλους, αλλά και με τον έλεγχο σε κάθε δραστηριότητα. Οι κυριότεροι λόγοι της βίας είναι η ζήλια, ο θυμός και η προσπάθεια άσκησης εξουσίας.

Οι άντρες ως θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Σε αρκετές περιπτώσεις, τέτοιου τύπου διενέξεις οδηγούν στη γονική αποξένωση, γιατί ο καθένας προσπαθεί να στρέψει τα παιδιά εναντίον του άλλου. Το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων βίας είναι γυναίκες. Ωστόσο, ένας αξιοσημείωτος αριθμός είναι με θύματα άντρες. Σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, το 20% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα άντρες. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Κάποιοι ανέχονται την βία, ενώ άλλοι καταφεύγουν σε βίαιη άμυνα. Ο πιο σοβαρός λόγος όπου οι άντρες θύματα δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας είναι γιατί νιώθουν ντροπή και πιστεύουν ότι θα γελοιοποιηθούν, ενώ σχεδόν όλοι το καταγγέλλουν ύστερα από τον χωρισμό.

Διάκριση του θύτη και του θύματος

Στα περισσότερα περιστατικά βίας ο ρόλος του θύτη και του θύματος διακρίνεται με μια σχετική ευκολία. Αντίθετα, στη ενδοοικογενειακή βία αυτό δεν ισχύει πάντα. Η βαθμιαία κλιμάκωση της βίας και από τις δύο πλευρές έχει ως αποτέλεσμα, όταν ο καυγάς λήξει, σπάνια τα τραύματα να μαρτυρούν ποιος ήταν αυτός που επιτέθηκε και ποιος αυτός που απάντησε με βία στην αρχική επίθεση. Έτσι συχνά ο ρόλος του θύτη και του θύματος είναι δύσκολο να διακριθεί. Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια των ψυχολόγων, των συμβούλων γάμων και της Πολιτείας, που προσφάτως κατάργησε τα έξοδα για την δικαστική δαπάνη.

Ωστόσο, αναφερόμενοι σε ενδοοικογενειακή βία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκοτεινός αριθμός της εγκληματικότητας σε αυτά τα περιστατικά είναι πολύ μεγάλος και ότι τα εγκλήματα που καταγγέλλονται και φτάνουν στις δικαστικές αρχές είναι πολύ λιγότερα από αυτά που στην πραγματικότητα συμβαίνουν, κάνοντας οποιαδήποτε τοποθέτηση και μεριμνά αρκετά δύσκολες στο να βοηθήσουν στην εξάλειψή τους.

Call Now Button