Ιδιωτικός ντετέκτιβ, Συνέντευξη στη Woman TOC

Εγκληματική τάση: έμφυτη ή αποκτηθείσα;
Εγκληματική τάση: έμφυτη ή αποκτηθείσα;
12 Μαΐου 2020
Επάγγελμα Ντετέκτιβ
Το Επάγγελμα Ντετεκτιβ.
22 Σεπτεμβρίου 2020
Ιδιωτικός ντετέκτιβ

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, Νίκος Πελεκάσης, με γραφεία ιδιωτικών ερευνών στην Αθήνα και στον Πειραιά μας μιλά για το επάγγελμα του ντετέκτιβ ερευνητή. Περάσαμε μία μέρα μαζί του και μας αφηγήθηκε για το πως η ζωή ενός ιδιωτικού ερευνητή ντετέκτιβ είναι τόσο συναρπαστική όσο και επικίνδυνη.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και το γραφείο του

Αυτό που βλέπει από το παράθυρο του γραφείου του ο ιδιωτικός ντετέκτιβ είναι η ζωή του Πειραιά που κυλά σαν ορμητικό ποτάμι από ανθρώπους, αυτοκίνητα και επιγραφές.

Το γραφείο ερευνών

Ο λιτός αλλά φωτεινός χώρος στο δεύτερο όροφο ενός κτιρίου επί της πολύβουης Ηρώων Πολυτεχνείου, φαντάζει προς στιγμήν στα μάτια μας σαν το ιδανικό παρατηρητήριο. Φανταζόμαστε τον ντετέκτιβ να περιεργάζεται με ενδιαφέρον τους περαστικούς όταν τελειώνει τη δουλειά, σαν άλλος Τζέιμς Στιούαρτ στο Σιωπηλό Μάρτυρα του Χίτσκοκ. «Αυτή η δουλειά δεν έχει ωράριο. Αν έχεις ωράριο δεν την αγαπάς αρκετά», θα μας πει αργότερα.

«Δραστηριοποιούμαστε στις ιδιωτικές έρευνες από το 1976, όταν άνοιξε ο αδερφός μου το γραφείο στον Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά την αστυνομία. Εκεί έμαθα και αγάπησα το καλό, το κακό, την κόκκινη και την πράσινη γραμμή», μας λέει στην αρχή, καθισμένος στην καρέκλα του γραφείου του. Παρατηρούμε ότι, καθώς συζητάμε, σκύβει προς το μέρος μας και μας κοιτάζει προσεκτικά. Σαν να επρόκειτο για ακόμα μία υπόθεση.

Ντετέκτιβ σε Αθήνα και Πειραιά – Ιδιωτικός ντετέκτιβ

Καθώς περιεργαζόμαστε το χώρο, ένα γραφείο με λευκούς και γκρίζους τοίχους, μαύρες δερμάτινες καρέκλες και χαμηλωμένα στόρια που θυμίζει εξίσου αστυνομικό τμήμα αλλά και ιατρείο, πληροφορούμαστε για τα βασικά. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ κατατάχθηκε στην αστυνομία, πέρασε στις υπηρεσίες ασφαλείας και στη συνέχεια δούλεψε για χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όπου ειδικεύτηκε στη συλλογή, ανάλυση και διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ανέλαβε το γραφείο.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ

«Τι ερεθίσματα σας οδήγησαν στο να γίνετε ιδιωτικός ντετέκτιβ; Διαβάζατε Σέρλοκ Χολμς;» ρωτάμε αποφασισμένοι να μην αποφύγουμε κανένα στερεότυπο. Απαντά πως έχει διαβάσει πάρα πολλά και είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που βλέπουμε στα έργα. Συμπληρώνει πως τον εκπλήσσει ευχάριστα και συνεχίζει: «Τα ερεθίσματα, πάντως, τα είχα από μικρός. Προέρχομαι από πολυμελή οικογένεια και πάντα είχα ανησυχίες. Ήξερα ότι όλα έχουν δύο πλευρές, αυτή που βλέπουμε και αυτή που δε βλέπουμε. Εγώ ήθελα πάντα να ανακαλύψω την αθέατη πλευρά».

Η καταγωγή του ιδιωτικού ερευνητή ντετέκτιβ 

Μας λέει πως κατάγεται από ορεινό χωριό, όπου υπήρχαν παραβάσεις από παιδιά και από ενήλικες. Λάθη και πράξεις που έκαναν οι άλλοι από παιδική ανεμελιά στο σχολείο, στο παιχνίδι ή το ποδόσφαιρο, ήταν για εκείνον, το δικό του πεδίο εξερεύνησης. Έμαθε έτσι να διακρίνει ποιος έχει καλές και ποιος κακές προθέσεις.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και οι αρετές του

Η οξυμένη παρατηρητικότητα είναι, επομένως μια από τις βασικές αρετές του ντετέκτιβ. Ρωτάμε ποιες είναι οι άλλες και μας απαντά.

  • Η μνήμη και το να μην πιστεύει τίποτα από αυτά που ακούει, να πιστεύει τα μισά από όσα διαβάζει, αλλά όλα όσα βλέπει μέσα στην έρευνα.
  • Τέλος, το να έχει μεγάλο κύκλο. Οι πληροφορίες δεν έρχονται εύκολα, πρέπει να τις διασταυρώσεις, να είσαι σίγουρος γι΄αυτές για να αποφασίσεις αν θα τις αξιοποιήσεις ή όχι.

Ο κόσμος πάντως, γοητεύεται από τους ιδιωτικούς ερευνητές μέσω των ταινιών και των σειρών. Η μεγαλύτερη ανακρίβεια στην αναπαράσταση του επαγγέλματός είναι ότι τα ξέρουμε όλα. Αν δεν έχεις δίκτυο συνεργατών δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Και για να το αποκτήσεις, πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη πολλών. Η δουλειά του ντετέκτιβ είναι πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Όποιος λέει ότι δε φοβάται είναι ή άσχετος ή επικίνδυνος για τους συνεργάτες του, την έρευνα και τον ίδιο. Γιατί στην έρευνα δεν παίζει ρόλο μόνο το να βρεις ένα αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό και να μην το «κάψεις».


Επαγγελματικές έρευνες – Ιδιωτικός ντετέκτιβ

Δεν πρέπει να αποκαλυφθείς. Έρχονται πολλοί πελάτες χωρίς συγκεκριμένο πρόβλημα. Έχουν απλώς μια υποψία, είδαν μια ταινία, συνέβη σε έναν γνωστό τους και αποφασίζουν να το ψάξουν. Για παράδειγμα, κάποιος ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ότι η γυναίκα του έχει εξωσυζυγική σχέση, ο φίλος του αποφασίζει να ερευνήσει αν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στον ίδιο. Είναι τραγικό, σε αυτή την περίπτωση, να μάθει η γυναίκα του ότι έβαλε να την παρακολουθήσουν χωρίς να έχει δώσει κανένα δικαίωμα.

Οι έρευνες και η συνεργασία με την αστυνομία

Ανάκτηση δεδομένων

Η αστυνομία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ιδιωτικές υποθέσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, σε εγκληματικές πράξεις, συνεχίζουμε την έρευνα εμείς όταν ολοκληρώνει τη δουλειά της η αστυνομία ή προσκομίζουμε τα στοιχεία που ανακαλύπτουμε. Έχουμε άδεια από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και ελεγχόμαστε τακτικά. Από την άλλη, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Αν ανακαλύψουμε παραβατική συμπεριφορά πελάτη μας που εμπίπτει στην κατηγορία του πλημμελήματος, δε θα το αναφέρουμε. Θα τον προστατέψουμε.

Ιδιωτικές υποθέσεις

Πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν ψυχολόγο αντί για ιδιωτικό ερευνητή. Άνθρωποι πεπεισμένοι ότι υπάρχει πρόβλημα, επιμένουν να το ψάχνουν ενώ στην ουσία δεν υπάρχει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα πηγάζει από αλλού και αφού τους διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εκ μέρους μου, τους παραπέμπω σε άλλες ειδικότητες.

Μια γυναίκα ήρθε στο γραφείο μου, με υποψίες ότι ο άνδρας της είχε εξωσυζυγική σχέση. Εκείνος το αρνούταν και την έλεγε τρελή. Τελικά προέκυψε ότι εκείνη είχε άδικο.

Επαγγελματικές υποθέσεις

Πέρα από τις ιδιωτικές υποθέσεις, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει επαγγελματικές έρευνες για εταιρείες. Δουλεύει με ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες, τράπεζες που επιθυμούν να διασφαλίσουν την εχεμύθειά τους, το προσωπικό τους, τις πληροφορίες τους, κατά πόσο ένας υπάλληλος τους είναι πιστός και δε δίνει πληροφορίες σε άλλους.

Οι εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και διακυβεύονται συμφέροντα με ένα ευρώ διαφορά. Επιπλέον ερευνά ατυχήματα, τροχαία, κλοπές σε αυτοκίνητα, σκάφη, μηχανές και εκεί γίνεται η πραγματογνωμοσύνη και η αυτοψία.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και η καθημερινότητα

Πολλοί πελάτες δε θέλουν να συναντηθούμε στο γραφείο, για να μην τους δει κανένας, να μην κινήσουν υποψίες. Συχνά, το ραντεβού μπορεί να γίνει σε κάποιο ξενοδοχείο, σε σπίτι ή και σε ένα καφέ.

Ανάλογα με τι θα ζητήσει ο πελάτης και το πώς θα το ζητήσει χτίζουμε και το προφίλ του . Έστω, για παράδειγμα, ότι ένας άνδρας μου ζητά να ψάξω τη σύζυγό του.

Μπορώ να καταλάβω κατά πόσο θέλει να μάθει επειδή ενδιαφέρεται ή αν έχει ο ίδιος παράλληλη σχέση και εύχεται να έχει και η σύζυγος, προκειμένου να μη βγει ο ίδιος υπαίτιος του χωρισμού. Συμβαίνει αυτό.

Το 24ωρο ενός ντετέκτιβ μπορεί να είναι χαλαρό, μπορεί να είναι και στο κόκκινο. Η αδρεναλίνη, το δημιουργικό άγχος είναι αυτό που μας συντηρεί. Στη δουλειά αυτή δεν έχεις ωράριο, αν έχεις δεν την αγαπάς αρκετά.

Κόστος ερευνών και τεχνολογία

Το κόστος υπηρεσιών ντετέκτιβ δεν είναι σταθερό. Εξαρτάται από το χρόνο και την επικινδυνότητα της υπόθεσης. Όλοι στην Ελλάδα ζούμε και αναπροσαρμοζόμαστε. Έχει αλλάξει η νοοτροπία, η τεχνολογία και η κουλτούρα. Και φυσικά, η οικονομική κατάσταση.

Όσον αφορά την τεχνολογία, οι εξελίξεις θα πρέπει να άνοιξαν μια νέα εποχή για τον κλάδο.

Η περιέργεια δε σκότωσε τη γάτα, αλλά μετέτρεψε τους πάντες σε επίδοξους διαδικτυακούς ντετέκτιβ που σκρολάρουν άπληστα στο κινητό τους, υπολογίζοντας ακόμη και τις ώρες που ο άλλος είναι ή δεν είναι συνδεδεμένος και προσβάσιμος.

Στα χέρια ενός καχύποπτου, το Facebook μετατρέπεται σε ένα online παιχνίδι κατασκοπείας. «Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και την ακολουθούμε.


Παρακολούθηση κινητού – Ιδιωτικός ντετέκτιβ

Καλύπτουμε όλες τις περιπτώσεις σχετικά με το ίντερνετ, μέσω παρακολούθησης social media, ανάκτηση διαγραμμένων δεδομένων κ.α., προσέχοντας φυσικά ακόμα περισσότερο πλέον, ώστε να είμαστε μέσα στα περιθώρια του GDPR. Έχω νεότερους συνεργάτες που ειδικεύονται στα social media και το διαδίκτυο και αναλαμβάνουν εκείνοι αυτό το κομμάτι. Δουλεύουμε όμως μαζί και τους μεταδίδω την εμπειρία μου. Επιπλέον, χρησιμοποιώ πάρα πολλά εργαλεία, τα οποία ανανεώνονται διαρκώς και συνεργάζομαι με γενετιστή και γραφολόγο.

Ιδιωτικοί ντετέκτιβ και νέες γενιές

Από τα χαμηλωμένα στόρια του παραθύρου, μια παρέα φοιτητών φαίνεται να διασχίζει το δρόμο. Υπάρχουν άραγε αυτές οι ηλικίες στο πελατολόγιο του ντετέκτιβ;

Έρχονται νέοι, έχουν έρθει και ανήλικοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με τους γονείς τους. Μια 20χρονη κοπέλα έμαθε ότι είναι υιοθετημένη και ήρθε αναζητώντας τη μητέρα της.

Ανακάλυψε ότι η μητέρα της είχε άλλα 7 παιδιά και μάλιστα βρήκε και μία από τις αδερφές της. Μετά από αυτό το περιστατικό, μου είπε ότι αγάπησε ακόμα περισσότερο τους θετούς γονείς της και μαθαίνω νέα της μέχρι σήμερα.

Δεν έχουν όμως, όλες οι ιστορίες happy end. Ο τρόπος με τον οποίο εμπλέκονται τα παιδιά στις υποθέσεις του Νίκου Πελεκάση είναι αποκαρδιωτικός.

Λέει το εξής: Όταν ξεκίνησα τη δουλειά, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα άφηνα τα προβλήματα της δουλειάς στο γραφείο. Είναι όμως μερικές υποθέσεις που με ακολούθησαν ακόμα και στον ύπνο μου.

Οι υποθέσεις των παιδιών που παίρνουν ναρκωτικά. Δεν μπορώ να το δω ψυχρά, επαγγελματικά.

Ασυνήθιστα περιστατικά

Κάποτε, μια οικογένεια από την Αυστραλία μου ζήτησε να πάω σε ένα χωριό, να πάρω μια χούφτα χώμα και να την πάω σε εκείνους για να τη βάλουν στον τάφο του πατέρα τους.

Για κάποιους μπορεί να είναι αστείο. Εγώ αντιμετωπίζω την κάθε υπόθεση με την ίδια σοβαρότητα. Αλλά με έχει πάρει και μαθητής πριν τις Πανελλήνιες, να μου ζητήσει συσκευή για να του υπαγορεύουν τις λύσεις στο αυτί. Του είπα ότι ο μόνος τρόπος να περάσει, είναι να διαβάσει.


Παρακολούθηση τηλεφώνου – Ιδιωτικός ντετέκτιβ

‘Οσον αφορά τα κοινωνικά φαινόμενα, αυτό που βλέπω συχνά είναι η συμπεριφορά των χωρισμένων ανδρών στα παιδιά τους. Πολλοί πατέρες αποξενώνονται και τους φέρονται εχθρικά και ανταγωνιστικά- συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Με τις μητέρες δε συμβαίνει το ίδιο. Από την άλλη, στα ζευγάρια συμβαίνει το εξής: λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει περιθώριο ο ένας απ΄τους δύο να πάει εκδρομές ή να βγει μόνος του για ποτό. Συγκεντρώνεται περισσότερο στην οικογένεια.

Ιδιωτικός ντετέκτιβ και κίνδυνοι

Σε κίνδυνο εκτίθεμαι πρώτος από όλους εγώ. Είμαι υπεύθυνος για τους συνεργάτες μου και τη σωματική τους ακεραιότητα. Άλλωστε, για να φτάσει ένας συνεργάτης στα απόρρητα του γραφείου μου, πρέπει να περάσει από πολλά τεστ. Όχι, δεν τον παρακολουθώ.

Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά 30 χρόνια είναι δύσκολο να σου πει κάποιος ψέματα. Έχω τον τρόπο μου και το καταλαβαίνω.

Φυσικά, δε θα φοβάται ο νόμιμος τον παράνομο. Ούτε φοβάμαι για την οικογένειά μου. Κάθε υπόθεση τελειώνει όταν τελειώνει η έρευνα, γιατί ακόμη και οι «δράστες» γνωρίζουν ότι δεν θα τους προσάψω ποτέ κατηγορίες χωρίς να φταίνε.

Τι είναι αυτό που αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία; Η απροσεξία του «δράστη» ή η άγνοιά του;
Η επιπολαιότητα. Και η σιγουριά ότι αποκλείεται να τον πιάσουν, γιατί αποκλείεται να τον υποψιαστούν εξαρχής. Αν μιλήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή, όχι για φόνους αλλά για ληστείες, συνήθως δεν λένε «έκανα λάθος που έκλεψα».

Λένε «έκανα λάθος και με έπιασαν». Και όταν βγουν, φροντίζουν να μην το ξανακάνουν.

Μία ξεχωριστή υπόθεση

Κάποτε δολοφονήθηκε μια ιερόδουλη. Κατηγορήθηκε ο ευκαιριακός εραστής της και προφυλακίστηκε. Με αδιάσειστα στοιχεία, απέδειξα την αθωότητά του και ανακάλυψα τον πραγματικό δολοφόνο. Τότε, η εισαγγελέας μου έδωσε συγχαρητήρια. Το να δω έναν αθώο άνθρωπο να αποφυλακίζεται, ήταν για μένα η σημαντικότερη στιγμή.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Ντετέκτιβ Πελεκάσης Νίκος και Συνεργάτες
Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών ντετέκτιβ 
Σταδίου 39, Αθήνα, 2103616406
Δραγάτση 8, Πειραιάς, 2104131298

Call Now Button