Υποκλοπή κλήσεων και κατασκοπεία

Παρακολούθηση συνομιλιών facebook
Παρακολούθηση συνομιλιών facebook
16 Φεβρουαρίου 2010
bullying
Bullying: ποιες είναι οι ενδείξεις και οι επιπτώσεις του;
11 Σεπτεμβρίου 2023
Παρακολούθηση συνομιλιών facebook
Παρακολούθηση συνομιλιών facebook
16 Φεβρουαρίου 2010
bullying
Bullying: ποιες είναι οι ενδείξεις και οι επιπτώσεις του;
11 Σεπτεμβρίου 2023

Πολλές φορές έχει τύχει να ακούσουμε αφηγήσεις ή να δούμε σε δελτία ειδήσεων υποθέσεις υποκλοπής κλήσεων. Οι πιο συχνές περιπτώσεις υποκλοπών είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις κατά τις οποίες οι ύποπτοι παρακολουθούνται έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση για άρση απορρήτου. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες όπου η υποκλοπή δεν γίνεται μέσα στα νομικά πλαίσια και αποσκοπεί στην κακοπροαίρετη παρακολούθηση και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μέθοδοι για υποκλοπή κλήσεων

Οι μέθοδοι υποκλοπής διακρίνονται σε επίπεδο παρόχου τηλεφωνίας και σε επίπεδο συσκευής. Η αντιμετώπιση του φαινομένου διαφέρει για κάθε μέθοδο καθώς οι πληροφορίες δεν συλλέγονται με τον ίδιο τρόπο.

Υποκλοπή σε επίπεδο παρόχου

Αυτή η μέθοδος υποκλοπής χρησιμοποιείται από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Ωστόσο, αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να βρεθεί στην μαύρη αγορά αλλά με μεγάλο κόστος. Συχνά, επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να διεξάγουν βιομηχανική κατασκοπεία κατά του ανταγωνισμού αγοράζουν αυτά τα μηχανήματα και προσλαμβάνουν επαγγελματίες ώστε να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις μιμούνται τις κεραίες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγουν τον κωδικό IMEI των συσκευών που συνδέονται στο μηχάνημα και έπειτα χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό μπορούν να υποκλέψουν τις κλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών. Να σημειωθεί εδώ πως επειδή η συγκεκριμένη παρακολούθηση γίνεται σε επίπεδο παρόχου, ακόμα και αν γίνει format στη συσκευή το πρόβλημα δεν λύνεται.


Παρακολούθηση τηλεφώνου

Υποκλοπή σε επίπεδο συσκευής

Η παρακολούθηση κλήσεων σε επίπεδο συσκευής είναι μία μέθοδος η οποία έχει χαμηλότερο κόστος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η χρήση ακριβού εξοπλισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στο τηλέφωνο. Κάποιο μήνυμα sms ή κάποιο mail που περιέχει το λογισμικό κωδικοποιημένο αρκεί ώστε να μολύνει τη συσκευή και να καταγράψει τις κλήσεις. Αυτή η μέθοδος είναι πιο δημοφιλής σε άτομα τα οποία θέλουν να κατασκοπεύσουν κάποιον από τους οικείους τους λόγω του χαμηλού κόστους. Οι πληροφορίες που συλλέγει το λογισμικό έπειτα στέλνονται μέσω ίντερνετ στον υπολογιστή του ατόμου που παρακολουθεί. Ενώ όλο αυτό μοιάζει πιο εύκολο και γρήγορο, η πιθανότητα το θύμα να ανακαλύψει ότι παρακολουθείται είναι πολύ μεγάλη.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η παρακολούθηση των κλήσεων είναι κάτι πολύ σοβαρό καθώς πρόκειται για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Το να αντιληφθεί κάποιος ότι παρακολουθείται δεν είναι εύκολο ειδικά αν δεν έχει γνώσεις πάνω σε τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Πως γίνεται αντιληπτή η υποκλοπή

Σε περίπτωση που οι κλήσεις υποκλέπτονται μπορούμε να το καταλάβουμε με διάφορους τρόπους. Αν η παρακολούθηση γίνεται σε επίπεδο παρόχου, κατά τη διάρκεια της κλήσης είναι πολύ πιθανό να ακούγονται θόρυβοι. Οι θόρυβοι μπορεί να είναι παράσιτα ή ακόμα και η ηχώ της φωνής μας. Σε επίπεδο συσκευής, η υποκλοπή είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτή. Λόγω της αποστολής των πληροφοριών μέσω ίντερνετ παρατηρείται μία αύξηση στη χρήση του δικτύου και το τηλέφωνο θερμαίνεται σε μη φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η μπαταρία του τηλεφώνου εξαντλείται με ταχύτερο ρυθμό.

Αντιμετώπιση του φαινομένου

Αν υπάρχουν υποψίες για υποκλοπή τηλεφωνικών κλήσεων το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ψάξουμε το τηλέφωνο για μη αξιόπιστες εφαρμογές. Οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες από τον κατασκευαστή είναι πολύ συγκεκριμένες και μπορούμε να τις βρούμε στο ίντερνετ. Πέρα απ’αυτό, εμείς οι ίδιοι ξέρουμε ποιες εφαρμογές έχουμε εγκαταστήσει. Όποια εφαρμογή μας φαίνεται ύποπτη πρέπει να απεγκατασταθεί. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι το format της συσκευής ώστε να γυρίσει το τηλέφωνο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτή η δυνατότητα δυστυχώς δεν υπάρχει όταν πρόκειται για παρακολούθηση σε επίπεδο παρόχου. Το μόνο που μπορεί να γίνει πέρα από το να ειδοποιήσουμε τις αρχές είναι να πάρουμε μία καινούρια συσκευή διότι ο κωδικός ΙΜΕΙ είναι μοναδικός και δεν μπορεί να αλλάξει.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Call Now Button