Άρση απορρήτου για κακουργήματα

DNA στην ιδιωτική έρευνα
Η επανάσταση της ταυτοποίησης μέσω DNA στην ιδιωτική έρευνα
22 Σεπτεμβρίου 2023
DNA στην ιδιωτική έρευνα
Η επανάσταση της ταυτοποίησης μέσω DNA στην ιδιωτική έρευνα
22 Σεπτεμβρίου 2023
Άρση απορρήτου

Άρση απορρήτου για κακουργήματα. Μία συνέντευξη του ντετέκτιβ Πελεκάση Νίκου στην εφημερίδα “Δημοκρατία“.

Άρση απορρήτου και παρακολούθηση υπόπτων για κακουργήματα

Από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ανακοινώθηκε ότι το 2011 εκδόθηκαν 9.276 αποφάσεις για άρση απορρήτου έναντι 6.400 το 2010. Αύξηση 69% χωρίς να γνωρίζουμε πόσες αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ για το 2012 αναμένονται σίγουρα αρκετά περισσότερες. Η αύξηση είναι ανησυχητική αλλά και αναμενόμενη, αφού η εγκληματικότητα βρίσκεται στο κόκκινο. Εγχώριοι και ξένοι εγκληματίες εφοδιασμένοι με νέα συστήματα τεχνολογίας βάζουν σε κίνδυνο τους πολίτες αλλά και την ασφάλεια της χώρας.

Το κράτος θέλοντας να προστατεύσει τους πολίτες αντισταθμίζοντας τα οφέλη θυσιάζει ένα αγαθό για να σώσει ένα υπέρτατο αγαθό. Προβλέπει την άρση απορρήτου παραπέμποντας την Αστυνομία στις δικαστικές αρχές. Εκείνες, τηρώντας τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και εκτιμώντας αυστηρά τα στοιχεία αποφασίζουν να κάνουν δεκτό ή όχι το αίτημα. Εάν το αίτημα γίνει δεκτό, καταγράφονται οι συνομιλίες, αναλύονται, σπάνε οι κωδικοί επικοινωνίας (αργκό, συνθήματα, υπονοούμενα), αξιολογούνται και, εάν υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις, προσκομίζονται στις δικαστικές αρχές. Σε κάθε άλλη περίπτωση καταστρέφονται. Τα ίδια περίφημα βαλιτσάκια είναι εφοδιασμένα με λογισμικά αναγνώρισης και ελέγχονται από επιτροπή τακτικά. Η αλόγιστη χρήση και η παρέμβαση είναι αδύνατη. Δεν γίνεται παρακολούθηση συνομιλιών χωρίς σοβαρές ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις και χωρίς εντολή δικαστικών αρχών.

Η τεχνολογία και ο ρόλος της στην εξιχνίαση υποθέσεων

Είναι γεγονός ότι η Αστυνομία με τον τρόπο αυτόν εξιχνίασε μεγάλες υποθέσεις, σταμάτησε πολλά κακουργήματα και διέλυσε κυκλώματα στη γέννησή τους. Με την τεχνολογία και τεχνογνωσία που διαθέτει (παρά τις μειώσεις δαπανών, μισθών) δεν διστάζει να αναμετρηθεί με τους κακοποιούς δείχνοντας καθημερινά ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ένας παράδεισος παρανόμων. Ωστόσο η αύξηση αυτή είναι ακόλουθη της αύξησης της βαριάς μορφής εγκληματικότητας. Η άρση του απορρήτου γίνεται για κακουργηματικές πράξεις και αυτό πρέπει όντως να μας ανησυχεί. Για τον λόγο αυτόν όμως η τεχνολογία γίνεται όπλο στα χέρια των Αρχών, ώστε να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες, στην προσπάθεια να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες.

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Call Now Button