Διάρρηξη σπιτιού και αποτροπή

Ανάκτηση Δεδομένων από κινητά
Επαναφορά δεδομένων κινητού
6 Αυγούστου 2010
Συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων
Έβαλα Ντετέκτιβ
4 Οκτωβρίου 2010
Ανάκτηση Δεδομένων από κινητά
Επαναφορά δεδομένων κινητού
6 Αυγούστου 2010
Συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων
Έβαλα Ντετέκτιβ
4 Οκτωβρίου 2010

Τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη αύξηση στην εγκληματικότητα. Συνεπώς, η διάρρηξη, είτε γίνεται σε σπίτια είτε σε επιχειρήσεις έχει αυξηθεί και αυτή σε έναν σημαντικό βαθμό.

Παρακολούθηση πριν από διάρρηξη

Οι διαρρήκτες πάντα κάνουν την έρευνα τους πριν εισβάλλουν στον στόχο τους. Φροντίζουν να είναι πάντα ενημερωμένοι σχετικά με το ποιος βρίσκεται μέσα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το πετυχαίνουν προσποιούμενοι τους πλανόδιους πωλητές ή τους περαστικούς από μία γειτονιά. Από τη στιγμή που αποφασίσουν ποιο σπίτι θα διαρρήξουν ξεκινούν να κρατούν σημειώσεις. Ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει, πόση κίνηση υπάρχει σε αυτήν την γειτονιά. Πολύ συχνά παρακολουθούν και τους γείτονες ώστε να αποφύγουν να τους δει κάποιος την ώρα που προσπαθούν να διαρρήξουν το σπίτι.

Ο ρόλος των social media

Οι εγκληματίες πάντα βρίσκουν τρόπους ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά από τα θύματά τους. Πολλές φορές τα social media τους βοηθούν στο να διαπράξουν το έγκλημα ευκολότερα. Δημιουργόντας ψεύτικα προφίλ, στέλνουν αιτήματα φιλίας στα υποψήφια θύματα. Από εκεί και μετά παρακολουθούν σιωπηλά. Βλέπουν ποιος ανεβάζει φωτογραφίες με ακριβά αυτοκίνητα, μηχανές, χρυσαφικά αλλά και φωτογραφίες μέσα από το σπίτι. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος ώστε να έχουν μία ιδέα του χώρου πριν κάνουν την διάρρηξη.

Πως να αποτρέψουμε μία διάρρηξη

Παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορούμε να δυσκολέψουμε τους διαρρήκτες, ακόμα και να τους αποτρέψουμε. Πρέπει να τους δώσουμε το μήνυμα ότι η στοχοποίησή μας είναι μεγάλο ρίσκο.

Εγκατάσταση συναγερμού

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η εγκατάσταση συναγερμού. Αν και μερικές φορές το κόστος δεν είναι μικρό είναι σίγουρα ένας τρόπος να αποθαρρύνουμε τους διαρρήκτες. Σε περίπτωση διάρρηξης ο συναγερμός ενεργοποιεί την σειρήνα και παράλληλα γίνεται κλήση στο τηλέφωνό μας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα μπορεί να τοποθετηθεί ένα λαμπάκι το οποίο να αναβοσβήνει ώστε να δίνει μία ρεαλιστική αίσθηση συναγερμού.

Ιδιωτική εταιρία security

Υπάρχουν εταιρίες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης ακίνητης περιουσίας. Είναι οργανωμένες με κέντρα λήψης σημάτων και μας ενημερώνουν όποτε παρατηρείται ύποπτη δραστηριότητα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι καλούν άμεσα την αστυνομία ώστε να αποτραπεί η διάρρηξη. Αυτές οι εταιρίες λειτουργούν με συνδρομή και μας παρέχουν τον συναγερμό, κάμερες του εξωτερικού χώρου καθώς και άτομα που περιπολούν συνεχώς την περίμετρο.

Προσοχή στο τι δείχνουμε

Πολλές φορές όταν αγοράζουμε μία καινούρια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή αφήνουμε τις κούτες δίπλα από τον κάδο σκουπιδιών μας. Αυτό είναι αρκετό ώστε να στοχοποιηθούμε. Πρέπει να προσέχουμε να μην αφήνουμε ανοιχτές τις κουρτίνες για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι κάποιος μπορεί να παρακολουθεί τι γίνεται μέσα στο σπίτι. Κάτι ακόμα το οποίο χρειάζεται προσοχή είναι το να μην αφήνουμε εργαλεία στον εξωτερικό μας χώρο καθώς μία σκάλα για παράδειγμα είναι ένα πολύ καλό μέσο ώστε να φτάσει κάποιος στο μπαλκόνι μας.

Πόρτες και παράθυρα ασφαλείας

Μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αποτροπής διαρρήξεων είναι η αγορά πόρτας και παραθύρων ασφαλείας. Με τους μηχανισμούς που διαθέτουν στο κλείδωμα είναι πολύ δύσκολο για έναν διαρρήκτη να τα παραβιάσει χωρίς να γίνει αντιληπτός. Προσθέτωντας κάγκελα στα παράθυρα η μόνη επιλογή που δίνεται είναι η παραβίαση της πόρτας. Εκεί πρέπει να έχουμε σιγουρευτεί ότι οι τέντες είναι σηκωμένες και το σημείο είναι καλά φωτισμένο πάντα.

Λήψη μέτρων μετά από διάρρηξη

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που οι διαρρήκτες είναι επαγγελματίες ή έγινε κάποιο λάθος από μεριά μας. Εάν λοιπόν πέσουμε θύματα διάρρηξης το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ειδοποιήσουμε αμέσως την αστυνομία και να μην πειράξουμε απολύτως τίποτα. Η αστυνομία θα ψάξει για δαχτυλικά αποτυπώματα και για τυχόν στοιχεία για ταυτοποίηση dna. Ένα ακόμα βήμα είναι η ανάθεση της υπόθεσης σε ένα γραφείο ιδιωτικών ερευνών.

Γενικώς διαρρήξεις συνέβαιναν και συμβαίνουν συνεχώς. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να προστατέψουμε την περιουσία μας λαμβάνοντας κάποια μέτρα και με το να είμαστε προσεκτικοί .

“Το ανωτέρω κείμενο  ενδέχεται να είναι ενδεικτικό πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Ορισμένες τακτικές και μέθοδοι ενδέχεται πλέον να είναι μη εφαρμόσιμες βάση του νέου νόμου 5005/22 που αφορά τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.”

Call Now Button